Recenze Pána prstenů v rudém právu v roce 1977

3. ledna 2009 v 23:26 |  Tak všeobecně
Tož mně to nedá, abych se s Vámi nepodělil o jeden moc krásný článek z rudého práva z roku 1977. Pan autor v něm recenzuje knihu Pán prstenů. Jak výsledek jeho recenze o tehdejší společnosti vypadá, to už posuďte sami. Nutno dodat, že Pán prstenů byl až do roku 1989 zakázanou knihou.
 

20 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Václav Brejška Václav Brejška | 3. ledna 2009 v 23:27 | Reagovat

Pardon, nepodepsal jsem se. Autorem výše uvedeného příspěvku je Václav Brejška. Tímto Vám také přeji pěkný zbytek dne.

2 Jana Jana | 4. ledna 2009 v 10:53 | Reagovat

Ahoj Vašku, kde si to našel? ...je to....drsný!

3 Markéta Markéta | 4. ledna 2009 v 12:29 | Reagovat

panebože

4 Julie Julie | 4. ledna 2009 v 12:45 | Reagovat

Už jsem to viděla, ale to nic nemění na tom, že je to fakt odporný... a nejhorší je, že Rusko je pořád skoro stejně paranoidní...

5 Kamila Kamila | E-mail | 4. ledna 2009 v 14:19 | Reagovat

To je teda dobrý :D:D

6 Klára alias Saruman, zastánce utlačovaných a přítel pokroku :) Klára alias Saruman, zastánce utlačovaných a přítel pokroku :) | 4. ledna 2009 v 18:44 | Reagovat

Recenze vážně drsná, trošku jednostranná, ne? Ale musíte uznat že to z té knihy přímo křičí... :D

7 Anička Anička | 4. ledna 2009 v 20:30 | Reagovat

Proboha to je šílený... Ta každá věta je taková nesmyslnost, je to děsný, že tohle někdo mohl myslet vážně...ale placený kapitalistickou mocností Gondorem a blahobyt bez vysvětlení odkud jej získávají...:-D Chudák Tolkien se musel obracet v hrobě.

8 sára sára | Web | 5. ledna 2009 v 16:16 | Reagovat

Autorem výše uvedeného příspěvku je Václav Brejška - jako příspěvek do těch novin? TU RECENZI JSI PSAL TY???

9 sára sára | Web | 5. ledna 2009 v 16:19 | Reagovat

dělám si srandu :D. je to fakt strašný, takovej pohled, jakoby někdo rozebíral lidskýma očima pohádky jako je třeba karkulka nebo Zlatý vlas Děda vševěda, no hrozný, úplně vidíš, jak tam ty dělníky a tu nespravedlonost hledaj, pochybuju, že oni sami si to myslí nebo se k tmu už životem sami přesvědčili.... co je ale nejhorší... NĚKTEŘÍ TOMU VĚŘILI!!!

10 Václav Brejška Václav Brejška | 5. ledna 2009 v 19:27 | Reagovat

Sáro, prosím Tě, hlavně to nikde nevyzrazuj. Já už tady čtyři roky pracně skrývám před okolím svůj kádrový posudek a ono to stejně vyleze najevo. To jsou dneska lidi. ;-)  S přáním hezkého zbytku dne VB.

11 Nina Nina | E-mail | 9. prosince 2014 v 18:51 | Reagovat

Ako vážne? Dúfam, že slová krásny článok si myslel ironicky,pretože inak asi nežiješ na tomto svete. Saruman a zástanca utlačovaných, veľmi vtipné.. V prvom rade bol Saruman najprv "na strane dobra" najvyšší biely čarodejník, ale túžba po moci ho donútila spriahnuť sa s nepriateľom Sauronom a poraziť obyčajných ľudí.. Keď niekto píše, že je to rosprávka pre deti, naštvem sa, ale poviem si ok, ale toto je taká kravina,že som skrátka musela zareagovať. Otras.

12 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 9. prosince 2014 v 20:29 | Reagovat

Tak to mě dostalo :DDDDD

13 figys figys | 9. prosince 2014 v 21:07 | Reagovat

to jako vážně? :D ehm, tady nám někdo nepochopil ironii... :D a ten článek jako takový je z jiného režimu, napsaný na míru, to jsi asi taky nepochopila.. :D

14 figys figys | 9. prosince 2014 v 21:08 | Reagovat

[13]: reakce na Ninu.. :D

15 elss elss | 10. prosince 2014 v 11:02 | Reagovat

[11]:
Tvoja reakcia sa mi nesskutočne páči :)

16 Mark Mark | 10. prosince 2014 v 11:31 | Reagovat

Je to fake

17 Ondřej Kozel Ondřej Kozel | E-mail | 10. prosince 2014 v 14:29 | Reagovat

A ten největší vtip je fakt, že veškerou inspiraci našel Tolkien v Jihoafrické republice, kde jako dítě dlouho bydlel.

18 Le Cerveaux Le Cerveaux | 10. prosince 2014 v 15:38 | Reagovat

Nemůžu najit kdo je authorem recenze z roku 1977. Velmi to připomíná kritiky na americké filmy od Mirky Spáčilove v někdejším časopise Dikobraz.

19 Terka Terka | 10. prosince 2014 v 16:15 | Reagovat

Ahoj, bylo by možné zveřejnit z jakého je to data? Ráda bych si přečetla celý původní článek, ale nemám nervy na to prohledávat celý ročník Rudého práva. Díky :-)

20 mira mira | Web | 10. prosince 2014 v 17:30 | Reagovat

A to ještě tehdy netušili, že Gandalf je buzík :)

21 Filip Filip | 10. prosince 2014 v 18:00 | Reagovat

S recenzí souhlasím.

22 Filip Filip | 10. prosince 2014 v 18:35 | Reagovat

Hlavně mě dostává, proč Mordor je na východě, když zlo přichází vždycky ze západu

23 Honza Honza | 10. prosince 2014 v 19:00 | Reagovat

[22]: http://i857.photobucket.com/albums/ab139/snipe1980/Dont-Feed-the-Trolls.png
Reakce na Filip.

24 Beran Beran | 10. prosince 2014 v 21:18 | Reagovat

Prosím u upřesnění zdroje, děkuji.

25 Svejky Svejky | E-mail | 10. prosince 2014 v 22:59 | Reagovat

No ale kde ti nemakačenkové elfové vzali ten blahobyt to bych opravdu rád věděl. Asi obchod s luxusním zbožím ze zámoří a kradenou technologií od Ainurů, tedy špionáž a obohacování se z duševního vlastnictví jiných.

26 grgl grgl | 10. prosince 2014 v 23:13 | Reagovat

Dopr ele !!! Už mám toho lhaní, překrucování historie, manipulování, vymývání mozků a propagandy srovnatelné s tou socialistickou OPRAVDU DOST !!! Pán prstenů NIKDY ani na vteřinu NEBYL ZAKÁZANOU KNIHOU !!!!!! A Hobita jste si mohli normálně půjčit v knihovně !!! Proč  to lidi děláte ?!!! Co ste to za sráče ?!!! Jakou to má cenu takhle lhát i o úplných pitomostech ?!!! To si dodáváte hrdinskou auru ?! Nebo jste placení za vymývání mozků stejně jako STB ?!!! NECHÁPU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

27 Jack Jack | 11. prosince 2014 v 2:14 | Reagovat

Někdo tu psal, že je Rusko porad stejne paranoidni...Jakze? Timto vyrokem se dotycna snizila minimalne na uroven autora puvodni recenze. Je treba rozlisovat geograficky pojem Rusko, geopoliticky pojem SSSR, pojem teoretické ekonomie zvaný "komunismus", dale pak konkretni rezim, ktery vladl v samotnem Rusku toho casu a rezim, ktery vladl u nás. Kazdy z techto pojmu znamena neco jineho, byť jsou provazane. Ne, nebyl to Rus, kdo toto napsal a nepripisuji Rusům zasluhy za mnoho "vydobytku" naseho vlastniho realneho socialismu. Takze spojovat tento clanek s jakousi domnelou ruskou paranoiou je holý nesmysl. Jedina paranoia, kterou pocituji silne, je nase vlastní a nese se v duchu Rusofobie. Chapu, ze lidé objektivizují a kategorizují svet kolem sebe, ale kdyz uz chci o necem uvazovat, tak prosím v souvislostech a bez bagatelizace. Jinak recenze je veselá, "zapadni propagandu" v LOTRu nevidím, ale napr. urcité tendence bipolarniho videní sveta atp. stran profesora Tolkiena se zaprit na druhou stranu nedají. Jen dodavam, ze jsem obrovsky fanousek -)

28 milan milan | 11. prosince 2014 v 4:19 | Reagovat

Ta recenze je jednoznačný podvrh.

29 WebCrash WebCrash | E-mail | 11. prosince 2014 v 8:24 | Reagovat

Je to nesmysl. Pokud by byla trilogie zakázána, jak je možné že se v recenzi objevují výrazy (tvary) z překladu S. Pošustové ? Někdo by se tu měl chytit za nos...!

30 moris moris | 11. prosince 2014 v 9:25 | Reagovat

dyk to sedí... :-)

31 Kateřina Kateřina | 11. prosince 2014 v 9:31 | Reagovat

No nevím, nevím. Pán prstenů v ČR vyšel poprvé v 1990-1992 myslím že v nakladatelství Mladá fronta. Je mi trochu záhadou, proč by na to v 1977 vycházela recenze...a i grafika toho příspěvku mi přijde spíš jak odněkud z Květů než z Rudého práva...

32 Petr Petr | E-mail | 11. prosince 2014 v 9:52 | Reagovat

[26]:
Hobita jste si samozřejmě půjčit mohl, ale tady je řeč o Pánu prstenů. Tak se uklidněte.

33 ice ice | E-mail | 11. prosince 2014 v 9:59 | Reagovat

Evidentní blamáž :D Rudé právo byly černobílé noviny ;) Takže buď je to z nějakého časopisu, nebo si autor tak trochen vymýšlí ;)

34 Vojtěch Vojtěch | 11. prosince 2014 v 10:27 | Reagovat

To není oskenovaný originální článek - přece by v Rudém právu v roce 1977 nepsali, že to je vytištěno v Rudém právu v roce 1977. Bylo by vhodné uvést zdroj...

35 Pate Pate | E-mail | 11. prosince 2014 v 11:14 | Reagovat

Fake, někdo se tu dobře baví... o svatých relíkviích socialismu určitě komunisté takto nepsali a neprošlo by cenzůrou. A nejen to: Taková kulturní rubrika v této podobě prostě absolutně neexistovala :D :D

36 dan dan | E-mail | 11. prosince 2014 v 11:18 | Reagovat

Já Vám nevím, na Krameriovi je Rudé Právo celé naskenované, ale z Tolkiena je tam pouze několik inzercí na tuto knížku, ale žádná recenze. Chtělo by to přesnější citaci zdroje, jinak je na hraně čili falzum. Na druhou stranu jsem ale již počátkem 90. let slyšel, že existuje na ní negativní recenze z doby bolševika, nicméně se nakonec mohlo jednat i jenom o posudek, který nakonec nevyšel.

37 Vítek Vítek | 11. prosince 2014 v 12:28 | Reagovat

Samozřejmě to z žádného Rudého práva není. Pokud tomu věříte, najděte číslo a ročník, abychom si to mohli dohledat v knihovně. Nicméně to bude marné.
Je to totiž překlad z Polského originálu a někdo k tomu přifařil to Rudé právo...

38 s s | 11. prosince 2014 v 12:36 | Reagovat

[32]: To JE z Květů ;) Rubrika RETRO, kde pouze přepsali znění recenze. Jestli je skutečná, to už je věc další.

39 blekii blekii | E-mail | 11. prosince 2014 v 12:51 | Reagovat

Tolkien to tenkrat psal na v navaznosti na 2 sv.valku ... aspon jsem to tenkrate cetl... skoda ze uz sam nerekne, co bylo inspiraci

40 blekii blekii | 11. prosince 2014 v 12:57 | Reagovat

a jak vidno vydani bylo v roce 1955

41 Arne Arne | 11. prosince 2014 v 14:10 | Reagovat

To je mystifikace. Žádná recenze v Rudém právu samozřejmě nevyšla.

42 Tomas Tomas | 11. prosince 2014 v 14:17 | Reagovat

Koukám že ti co tady píšou o tom, že se jim nezdá grafika a že jde o podvrh si nevšimli, uplně jasného nadpisu "RETRO". To znamená, že jde o jiný časopis ze "současnosti", který jen vytiskl starý článek, který byl kdysi v Rudém Právu…..

43 Barča Barča | 11. prosince 2014 v 16:06 | Reagovat

Pane Jack,
Sám jste se nyní Vaším výrokem o Rusku snížil na autorovu úroveň.
Absolutně netuším proč tady do placu házíte pojmy, typ geografický a geopolitický. To nemá na rozlišení SSSR a Ruska vůbec žádnej vliv. SSSR je svaz několika socialistický republik, které jsou řízeny z Moskvy a Rusko je samostatná země, která v době před rokem 1991, kdy došlo k rozpadu SSSR vůbec neexistovala.
A když už mluvíte o té paranoie, tak si o tom aspoň něco přečtěte. Takový Stalin   zabil tolik lidí o kterých se paranoidně domníval, že ho chtějí ohrozit, že by mu i Hitler nebo Čingischán mohli závidět... [27]:

44 martinez martinez | E-mail | 12. prosince 2014 v 1:36 | Reagovat

Prvýkrát som sa stretol s prekladom Pána prsteňov okolo 80 roku minulého storočia. Prezeral som si na pôjde staré vydania "Literárnej revue". Boli tam  preklady zo všetkých kníh trilógie. Len krátke úryvky! Mala to byť taká chuťovka pred oficiálnym vydaním. Samozrejme, že som šiel po inom obsahu (do normalizácie v 70tych rokoch boli v LR uverejňované, okrem iných umeleckých fotografií aj akty), ale ten Tolkienov text ma premohol. No ja som v mojich 10tich rokoch ani len netušil o auguste 68.
    O prvú knihu som dosť bojoval, dostal som sa k nej až po ceste z Košíc do Bratislavy, kde som si ju po telefonickom dohovore nechal odložiť. Nedalo sa ani na dobierku. Musel som ju prevziať osobne.

Neexistuje žiadne vydanie Pána prsteňov pred 89 a zrejme ten kto písal tú recenziu, to dobre odhadol. Presne tak by si to čitatelia vysvetľovali. Samozrejme že to nebola len táto trilógia, všetko čo im nesedelo zakázali a zdôvodnili prečo je to "škodlivé". Kde našli len kúsok spoločného, hneď to s veľkou pompou posunuli lačnému čitateľovi. Napríklad "Hlava XXII, Galapágy, Bitúnok č. 5" a mnoho iných hodnotných diel, ktoré by v akože represívnom západnom prostredí nemohlo vôbec výsť. Vyšli tam v obrovských nákladoch. Preto neporovnávajme neporovnateľné. Západ nie je totalita. Východ ale totalita je. Aj keď sa niekedy zdá že menej.

45 roro roro | 12. prosince 2014 v 9:06 | Reagovat

[5]: Kolikrát jsi byla v Rusku? Víš, kolik má obyvatel? Jaké je šesté největší město? Kde leží Vladivostok nebo Čukotka? Ptám se proto, že jsi zjevně velký odborník na Rusko :D

46 Vitezslav Vitezslav | E-mail | 12. prosince 2014 v 10:33 | Reagovat

Autor opomnel napsat z ktereho dne Rude pravo je. Jde tedy zrejme o nesmysl, ktery nevysel! Prst dolu.

47 ... ... | 12. prosince 2014 v 18:36 | Reagovat

Spíš bych gratuloval autorovi recenze, že krásně vystihl, že za socialismu tu byl Mordoor, už tenkrát přiznali že to stálo za ho...ubelec ;-)

48 ... ... | 13. prosince 2014 v 10:33 | Reagovat

Zajímavé, že v roce 37, kdy Hobit vznikl, ještě nebylo takové nepřátelství mezi Východem a Západem a LOTR na to jenom navázal... ale to soudruzi příhodně zapomněli...

49 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 13. prosince 2014 v 13:58 | Reagovat

Hm, kreativnost ale soudruhům upřít nemůžeme, mně by nikdy nenapadlo spojení Gandalfa se šiřitelem zpátečnické ideologie :D

50 Miroslav Hlavička Miroslav Hlavička | 14. prosince 2014 v 11:23 | Reagovat

V Rudém právu nikdy tento text nevyšel. Ve skutečnosti pochází z polských novin a z roku 1971. Dávno po listopadu 89 se pak k polskému textu dostala jedna česká fanynka Tolkiena a přeložila ho do češtiny. Poté ho někdo rozšířil s tím nesmyslným dodatkem, že jde o text z Rudého práva z roku 1977 a od té doby už se to nekontrolovaně šíří internetem.

51 Stoupa Stoupa | 14. prosince 2014 v 16:56 | Reagovat

Je to podvrh, v Rudém právu to nikdy nevyšlo. Vyšlo to v Polsku a vymyslel to Polák viz: http://www.blisty.cz/art/75823.html

52 Dašia Dašia | E-mail | Web | 15. prosince 2014 v 19:14 | Reagovat

Do listopadu 1989 články vydávané v novinách psali lidé ochotní psát tendenčně v rámci socialistické ideologie...dnes je to to samé...lží neubylo, jen přibyla šikana známých osobností a fakt, že všem médiím vévodí krimi zprávy a nejrůznější drastické zprávy o všemožných hrůzách. A všichni to čtou a mlčí podobě jako všichni mlčeli, když někdo psal výše otištěný článek. Lži jsou prostě potrava, kterou nás média krmí, abychom přežraní jen odevzdaně čekali, až nám někdo řekne, co si máme myslet a hlavně nepoužívali vlastní hlavu, rozum, cit.

53 M. M. | 16. prosince 2014 v 16:14 | Reagovat

Zde si můžete ověřit, že to tam skutečně bylo http://archiv.ucl.cas.cz/index.php?path=RudePravo/1977/1

54 Jirka Jirka | 17. prosince 2014 v 3:53 | Reagovat

[53]: přesněji?

55 Petr Petr | 17. prosince 2014 v 9:37 | Reagovat

Těžko by to Tolkien psal v reakci na nějaké bipolární vidění světa když mezi rokem 1937 a 1949 ještě o nějaké bipolaritě nemohlo být ani řeči. A když tak byl asi jako Verne snílek s věšteckými schopnostmi. Psal to jako reakci na Německo a to co se dělo kolem toho ... a to zlo z východu znamenalo pro Brity samozřejmě taky Německo nejen Sovětský svaz jak se tady někdo snaží vydedukovat. Nemusí se vše co se kdy stalo vztahovat k USA a Rusku ;-)

56 jackě jackě | 18. prosince 2014 v 11:43 | Reagovat

tohle nikdy v pravu nevyslo, nekdo si z vas dela srandu uz vod devadesatejch let, kdy sem to videl poprvy :D

57 Peter Peter | E-mail | 18. prosince 2014 v 15:29 | Reagovat

Ide o veľmi peknú recenziu z obdobia, keď sa ešte mohla úplne slobodne kritizovať jedovatá západná politika. Autor recenzie veľmi správne vníma slová medzi riadkami, ktoré napísal autor knihy.

58 Něco na tom bude Něco na tom bude | 19. prosince 2014 v 18:47 | Reagovat

Zajímavé, doporučuji pročíst odkaz http://albafos.blog.cz

59 Renata Pancner Renata Pancner | E-mail | 28. prosince 2014 v 3:20 | Reagovat

Největší švanda je číst všechny názory, dobré i blbé. Protože sama píši, vím, že kritici jsou zvláštní sorta lidí, kteří mají obrovitánské ego a bohužel takových hnusných žvástů jsou opravdu schopní. A bylo tomu za komunistů stejne tak i dnes, stejně na východě i na západě,proto radím vždy číst recenze na záchodě !

60 Renča Renča | Web | 19. ledna 2015 v 15:20 | Reagovat

No co dodat

61 mariankosnac mariankosnac | 16. února 2015 v 20:41 | Reagovat

V RP toto nikdy nevyšlo. Ak by bol pán prsteňov zakázaný, tak by o ňom nepísali v novinách. Prečo by to písali, keď ľudia by to nepoznali a nevedeli by ani o čom je reč. Inak zaujímavá recenzia, možno na nej niečo bude.

62 Admin Admin | 17. února 2015 v 2:49 | Reagovat

Vážení, rád bych učiinil přítrž zde vaším komentářům, reakcím a dalším názorovým blafům (s prominutím).
Obecně bych vás všechny rád nejprve upozornil, že tato stránka (samotného mě překvapuje, že stále existuje) je interní stránka jedné, teď již bývalé Oktávy, jednoho pražského gymnázia. Je pozůstatkem doby, kdy se rozjížděl Facebook a my, jako členové jsme potřebovlai nějaké mědium, kde byhcom si mohli navzájem sdílet informace, poznámky a jako v tomto případě blbosti. Tedy nidky nebyla určena široké veřejnosti, a nezlobte se na mě, ale od příspěvku 11 (včetně) zde diskutují osoby, kterým do toho vůbec nic není.
Další věcí, kterou ybhc rád, abyste vzali na vědomí je datum uveřejněnícelého příspěvku. Všimnete si, že je pčibližně z roku 2009, řeknu to naplno-Byli jsme mladí a blbý a stálej ještě nedovzdělaní. Proto prosím některé komentáře z té doby by asi do stejných autorů nyní zněly jinak.
No a poslední věcí, o které byhc se zde rád rozepsal je správnost, či důvěryhodnsot původního příspěvku. Kdyby si někteří jedinci správně prohlédli sken, zjstili by, že mají pravdu, vskutku se jendá o sken z časopisu "Květy", jak ale by zjistili blíže, jendá se o rubriku "Kultura- Retro", tedy že se jendá o článek vyhrabaný z nějakého archivu Rudého práva, případně jeho dědice, a pro pobavení byl někdy po revoluci znovu otisknut. Pokud jde o autora příspěvku-kolegu Brejšku-byť se jedná o celkem trhlého člověka, ale mile trhlého, tak musím hájit jeho čest v tom smyslu, že by tento příspěvěk neuveřejnil, pokud by nebyl přesvědčen, že je pravý (o čemž je samozřejmě možné vést diskuzi-ale fundovanou prosím, kometáře typu "rudé právo bylo černobílé" může napsat jenom debil).
Abyste pochopili všichni, nsanžím  se tady o vytvoření nějakých nenávistných komentů na moji hlavu, ale spíš vám všem vysvětlit, o co tady šlo a případně vás poučit, ať se neplete do diskuzí do kterých vám nic není a jsou dávno promlčené a pozbývají smyslu.
S pozdravem
BM

63 Ja Ja | 19. února 2015 v 19:44 | Reagovat

Pro Admina: diskuze me pobavila:) i kdyz nekteri se vztekaji az prislis. a pro tvoji informaci - kde se na strankach skolni tridy vzalo tolik komentaru, navic po takove dobe - tak ver, ze na idnes byl nedavno clanek o Semelove, v diskuzi pod clankem se vsichni dohadovali o komunismu, no a nekdo prihodil odkaz na tenhle blog:)) predpokladam, ze vetsina se sem dostala takhle (ja taky) nebo tim, ze jim to preposlal nekdo, kdo se sem dostal z idnesu. :)) To mi prijde docala zajimavy - ze to muze mit takovy dopad. Zaroven, pokud je stranka verejna, neda se lidem nadavat "ze jim do toho nic neni"..tak si zablokujte pristup, jestli vam to vadi

64 José José | Web | 22. března 2015 v 12:01 | Reagovat

Jestli to není fake, tak docela mazec :)

65 Janička Janička | 8. prosince 2015 v 9:23 | Reagovat

Ahoj holky,
musím se podělit o nejúžasnější video - nejromantičtější požádání o ruku v kině. Je to nejlepší video, které jsem kdy viděla.
To musíte vidět. Odkaz zde:

https://www.youtube.com/watch?v=11v5dQzUyZg&index=1&list=PL3ht8uelp-gqO_tRQ_cSGwS_sipcyJo6-

PS: Pokud chcete aby se vám také něco takového splnilo, pošli to minimálně 5 lidem. Já rozdhodně sdílím :-*

66 Fero Fero | 1. října 2016 v 13:12 | Reagovat

Je to z novin Czerwony Sztandar, kde vyšel 24. května 1971, a jeho autorem je Wladyslaw Oczeret. Původně jej pouze zkráceně z dostupných zdrojů přeložila Nenja.

67 viagra_online viagra_online | E-mail | Web | 29. prosince 2016 v 21:10 | Reagovat

Hello!

68 Winstonkek Winstonkek | E-mail | Web | 1. března 2017 v 14:18 | Reagovat

thanks benefit of this countless illuminating website, finance up the massive undertaking check out this <a href=http://onlinecasinos-x.com>online casino</a> offers    , buy <a href=http://esextoyfun.com>sex toys</a>

69 Viagkar Viagkar | E-mail | Web | 26. dubna 2017 v 23:31 | Reagovat

approved viagra store spam

      <a href=http://buyviagraonlinezrx.com/>viagra cheap</a>

    <a href="http://buyviagraonlinezrx.com/">viagra online</a>

    viagra online safety

70 Alexeykar Alexeykar | E-mail | Web | 29. dubna 2017 v 15:33 | Reagovat

cialis walgreens

      <a href=http://onlinecialiszrx.com/>cilais price</a>

    <a href="http://onlinecialiszrx.com/">cialis without prescription</a>

    cialis morbidi mastercard

71 Sergeykar Sergeykar | E-mail | Web | 1. června 2017 v 9:03 | Reagovat

viagra legal import australia

      http://buyviagraonlineaz.com/ - generic viagra

    <a href="http://buyviagraonlineaz.com/">online viagra</a>

    ordering female viagra canada

72 Irishkar Irishkar | E-mail | Web | 7. června 2017 v 6:16 | Reagovat

pillola di peso cialis

      http://buycialisko.com/ - buy generic cialis

    <a href="http://buycialisko.com/">buy cheap cialis</a>

    florida cialis

73 Corekar Corekar | E-mail | Web | 8. června 2017 v 5:48 | Reagovat

wholesale cialis sale

      http://buyacialisonline.com/ - generic cialis online

    <a href="http://buyacialisonline.com/">buy cheap cialis</a>

    farmacia online cialis paypal

74 Corekar Corekar | E-mail | Web | 8. června 2017 v 19:27 | Reagovat

forms for discounts on cialis

      http://buyacialisonline.com/ - generic cialis online

    <a href="http://buyacialisonline.com/">generic cialis</a>

    does cialis 10mg does it work

75 ByronClila ByronClila | E-mail | 9. června 2017 v 0:20 | Reagovat

craniotympanic excursion basal diet  <a href=http://buypaxilonline.com>Buy Paxil Online</a>  holography Eaton agent central deafness fluoroscope fascia clitoridis blood plate arteria profunda femoris

76 Andrewkar Andrewkar | E-mail | Web | 11. června 2017 v 23:53 | Reagovat

christmas cash

      http://nofaxpaydaynvz.com/ - no fax payday loans

    <a href="http://nofaxpaydaynvz.com/">faxless payday loan</a>

    cash one payday loans

77 Andrewkar Andrewkar | E-mail | Web | 12. června 2017 v 1:32 | Reagovat

payday loans in pico rivera ca

      http://nofaxpaydaynvz.com/ - faxless payday loans

    <a href="http://nofaxpaydaynvz.com/">online payday loans</a>

    not payday loans

78 Moiseskar Moiseskar | E-mail | Web | 12. června 2017 v 19:33 | Reagovat

cash today loans edmonton

      http://fastcashisok.com/ - no fax payday loan

    <a href="http://fastcashisok.com/">no faxing payday advance</a>

    unsecured pool loans texas

79 Andrewkar Andrewkar | E-mail | Web | 12. června 2017 v 20:53 | Reagovat

bad credit payday loans instant approval

      http://nofaxpaydaynvz.com/ - payday advance loan

    <a href="http://nofaxpaydaynvz.com/">no fax payday loan</a>

    legit loan for bad credit

80 Michal Michal | 17. prosince 2017 v 0:52 | Reagovat

[2]:Kdeby, v Rudém právu!

81 Michal Michal | 18. prosince 2017 v 3:24 | Reagovat

[26]:Hobbita jo. Taky to soudruhy dost mrzelo. Pána prstenů jsem sehnal jen v samizdatu.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama